Distansmöte 26.1

Vi ordnar distansmöte torsdagen den 26.1.2023. kl. 18.00. Du kan anmäla dig genom att fylla i blanketten nedan, men det går också bra att delta även om du inte anmält dig på förhand.

Direktlänk till mötet: tryck här för att delta i mötet.

Möteskod: 361 764 596 130 
Lösenord: YKFiU3


Försäljningen av fiberanslutningar är nu i gång på området Kopparnäsvägen-Kärrbyvägen, byggbeslut görs i februari!

Nu har vi förhandlat klart om samarbetet med kommunen och vattenandelslaget angående det första byggområdet och kan nu inleda försäljningen av fiberanslutningar! Grävningarna av kommunens stamlinje är redan i gång på Kopparnäsvägen-Kärrbyvägen-området och efter detta kommer den av vattenandelslaget valda entreprenören att gräva tomtanslutningar. Om vi får ihop en tillräcklig mängd anslutningsbeställningar kommer fiberkabeln att plöjas nära kommunens stamlinje strax efter att den blivit färdigställd, och entreprenören gräver fastighetskabeln till tomtvrån i samband med vattenandelslagets tomtanslutningsgrävningar.

För att kunna förverkliga projektet, behöver vi minst 13 fiberanslutningsbeställningar inom Kopparnäs-Kärrbyvägen-området som är märkt med blått i kartan nedanför. Vi inleder ett aktivt försäljningsarbete genast i början av 2023 och i slutet av februari kan vi förhoppningsvis göra byggbeslut samt beställa tomtkabelgrävningen av entreprenören.


Vi har nyligen uppdaterat följande kampanjer i vårt beställningssystem: 

För medlemmar i Östra Ingås vattenandelslag:

 • Vattenandelslagets entreprenör gräver fiberkabeln i samband med vattenrörsgrävningarna till pumpstationen vid tomtgränsen. Kunden ansvarar själv för att gräva fibern från pumpstationen till huset; detta lönar sig definitivt att göra i samband med vatten/avloppsrörsgrävningarna. Instruktioner för att gräva fiberkabeln hittar du här.
 • Ifall vi får 13-20 beställningar från området är anslutningsavgiften för vattenandelslagets medlem 2200 € + aktiebrev 200 €.
 • Ifall vi får över 20 beställningar, uppdateras anslutningsavgiften för vattenandelslagets medlem till 1200 € + aktiebrev 200 €.


Om du inte är medlem i Östra Ingås vattenandelslag:

 • Karis Telefon sköter grävningen av fiberkabeln ända fram till huset.
 • Om vi får 13-20 beställningar från området är anslutningsavgiften 2500 € + aktiebrev 200 €.
 • Om vi får över 20 beställningar, uppdateras anslutningsavgiften till 1500 € + aktiebrev 200 €.


Här kan du bekanta dig med våra fibertjänster och med dessa förmånliga villkor kan du göra en beställning via vårt beställningssystem fram till slutet av februari.

Beställarna får fibertjänsterna i bruk under år 2023. Fiberprojektets förverkligande förutsätter 13 beställningar senast 28.2.2023. Ifall vi inte får in en tillräcklig mängd beställningar, förfaller avtalen och projektet utvärderas på nytt i ett senare skede.

BESTÄLL HÄR BESTÄLL PER TELEFON


Är din fastighet belägen på ett av Östra Ingås vattenandelslags övriga områden?

Du kan redan nu förhandsbeställa fiberanslutning. Utbyggnaden av fibernätet förutsätter att en tillräcklig mängd beställningar fås på de olika leveransområdena.

För att projektet ska starta krävs det ett tillräckligt antal preliminära beställningar. Antalet inkomna s.k. föravtal påverkar anslutningsavgiften på ditt leveransområde:

  • 1200 €/anslutning om beställningsgraden är minst 50 %
  • 2200 €/anslutning om beställningsgraden är minst 30 %

Anslutningsavgiften kan betalas som engångsbetalning, eller enligt en avbetalningsplan med 5 % årlig ränta. En kostnad på 200 € tillkommer för aktiebrevet. Ifall beställningsgraden inte är tillräcklig, förfaller föravtalen och projektet utvärderas på nytt i ett senare skede.

Närmare information om t.ex. leveransområden publiceras på denna sida när projektet framskrider.

Fiberhäfte 08/2019

Informationsbrev 07/2019


Varför fiber?

Fiber säkerställer en stabil och säker internetförbindelse, som gör vardagen enklare och ger kvalitet till både fritid och företagsverksamhet. Den centrala grunden är en stabil och nästan oändligt snabb överföringskapacitet som fiber erbjuder.

Fiberförbindelsen är pålitlig, med den finns ingen risk för stockning. Förbindelsens kvalitet försämras inte heller då avstånden blir längre. Via fiberanslutning kan man använda alla tillgängliga elektroniska tjänster nu och i framtiden. Fibern ersätter de nuvarande ADSL-bredbanden, GSM-mokkulan, tv-antenner, satellit-tv-tjänster, trådtelefoner etc.

Fiber eller fiberkabel är en kabeltyp där man använder optiskt ljus för dataöverföring istället för elektrisk signal. Dataförbindelsen är snabb och rusningsfri vid både upp- och nedladdning.

Vad ska jag göra till näst?

För att projektet ska starta krävs det ett tillräckligt antal preliminära beställningar. Gör ett föravtal genom att fylla i blanketten nedan och returnera den antingen som en skannad version via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller per post till adressen: Karis Telefon Ab, Dalgatan 7, 10300 Karis.

Föravtal

Ifall beställningsgraden inte är tillräcklig, förfaller föravtalen och projektet utvärderas på nytt i ett senare skede. Du får mer information genom att kontakta kundtjänsten per telefon 019 278 480. Du är också välkommen att besöka vår kundbetjäningpunkt på Dalgatan i Karis eller Björknäsgatan i Ekenäs.

Några fördelar med optisk fiber:

 • Störningsfri och snabb bredbandshastighet som är idealisk för t.ex. distansarbete, spelande och streamande.
 • Hastigheterna idag upp till 1 Gbit/s, nätets kapacitet räcker till framtidens mångdubblade behov.
 • Din egen bredbandshastighet påverkas inte av grannarnas internetanvändning. Via vår fiberanslutning får du bredband och Finlands bredaste kabel-tv-utbud.
 • Du får lätt tag på oss och vi betjänar dig på båda inhemska språken!
 • Fiberanslutningen höjer värdet på din fastighet och är en smidig förbindelse till alla nättjänster i världen.


Här kan du läsa mer om Ingås möjlighet till att bli en digikommun.