Fiber till alla invånare på fastlandet

I Ingå har vårt fibernät utvidgats med rasande takt under de senaste åren. Tidigare har vi byggt fiber på nästan hela centrumområdet (bl.a. Ritomten, Betesmarken, Dal, Skatudden, Haga) samt bl.a. i Degerby, på Fagervik-Barölandet- samt Torp-Ingå station-Västankvarn-områden och på kommunens nya tomter. Därefter utvidgades fibernätet till Västanby-Linkulla i norra Ingå samt Storkyrkovägen.

BESTÄLL ANSLUTNING  

 

Grönt ljus för fiber till hela Ingå kommuns fastlandsområde

Ingå kommun står som initiativtagare till EU-stödprojektet, vars målsättning är att erbjuda fibernät på Ingå fastlandsområde där fibernät ännu inte har byggts eller där nätet sannolikt inte skulle förverkligas på marknadsmässiga villkor.

Projektet kommer att förverkligas åren 2024–2025.

LÄS MER OM PROJEKTET

  

Husbolagens och företagens fiberanslutningar byggs och levereras enligt beställning
Be om offert: Husbolag | Företag 

Ingå kan bli en digikommun 

Sedan 2008 har vi byggt fibernät till hem i Raseborg och Hangö samt till företag i Helsingfors och Hangö. För tillfället utvidgas fibernätet i Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt. Vi kartlägger kontinuerligt ingåbornas intresse och potentiella byggområden för de kommande åren.

Enligt kommunikationsverkets statistik ligger Ingå efter i jämförelse med t.ex. Raseborg och Lojo när det gäller tillgänglighet av snabba fasta förbindelser. Ingåborna erbjuds nu möjlighet att stiga till de finländska kommunernas toppnivå när det gäller tillgång till fasta förbindelser.

Snabba och funktionssäkra fiberbaserade internetförbindelser är en viktig källa till tillväxt och säkrande av kommunens framtid. De möjliggör distansarbete, företagsverksamhet och alla nytto- och underhållstjänster i vårt digitaliserade samhälle. Inte heller ett fungerade 5G-nät kan byggas på området utan ett rejält fiberbaserat ”rotsystem”. I synnerhet en bra 5G-hörbarhet inomhus förutsätter fiber ända fram till fastigheten.

 

Varför fiber? 

Distansarbeta effektivt samtidigt som resten av familjen streamar och spelar online. 

  • Funktionssäkert, snabbt och förmånligt nät som täcker hela familjens behov.

  • Smidig förbindelse till alla nättjänster i världen, streamingarna laggar inte med fiber.

  • Underlättar vardagen, ökar boendekomforten och höjer hemmets värde.

  • Med en engångsinvestering får du gränslöst med kapacitet även för framtida behov.

  • Överlägset alternativ även till alla kommande mobilgenerationer.

  • Kabel-tv och betalkanaler som valbar tilläggstjänst.