Henrik Ekbloms teknologistipendium, vars syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i regionen, delades i år ut till två stipendiater.

Nu har det blivit dags att presentera Karisbördige Birk Lerviks, som kombinerar sina högskolestudier med deltidsjobb som webbutvecklare. För kulturintresserade i Raseborg är han ett bekant ansikte, eftersom dans, musik och teater ligger honom varmt om hjärtat.

Henrik Ekbloms teknologistipendium, vars syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i regionen, delades i år ut till två stipendiater. Först ut presenterar vi Emil Ekholm som är uppvuxen i Tenala.

Som bäst studerar Emil för andra året på Aalto universitetet där han har valt datateknik som huvudämne. Vi fick en pratstund med honom!

Fibern är en värdefull men förmånlig investering för lantbruksföretagaren.

För lantbruksföretagaren Jussi Takala har det alltid varit självklart att ta vara på framtiden. Takala skaffade en fiberanslutning till sin lantgård då fiber drogs till hembyn för åtta år sedan. Tiderna då allting sköttes mekaniskt på lantbruken börjar nämligen vara förbi. Så gott som allt som bara går är numera automatiserat och tekniken baserar sig på fungerande internetförbindelser.

 

Kuva: Minna Saloranta

I mars gick den första ansökningstiden ut för det nya stipendiet som Karis Telefon instiftade. Henrik Ekbloms teknologistipendium riktar sig till högskole- eller yrkeshögskolestuderanden, som bedriver studier inom ICT, datakommunikation eller annan till dessa nära anknuten ny och innovativ teknologi och stipendiets syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i Västnyland.

Karis Telefons styrelse har i år beslutat att tilldela stipendiet på 2000 euro till en sökande, Matias Hiillos, som studerar till diplomingenjör inom fakulteten för teknik- och naturvetenskap på Tammerfors universitet.

Vi har goda nyheter! Flera nya tekniska innovationer kommer att lanseras för konsumenter och företag under år 2022! I denna artikel berättar vår tekniska chef Johan Nygård om vad som är på gång.

En internetuppkoppling som alltid är pålitlig och snabb är särskilt viktig när en företagare hyr ut lokaler till andra företagare.

Livet på landet präglas inte längre av avbrott i streamingtjänsterna och osäkert distansarbete för Tuomas familj. Fiber kan även byggas för endast ett hushåll.

KYRKSLÄTT • Jani Vertanen var en av de första kyrkslättborna som fick Karis Telefons fiberanslutning i bruk. Han har bara hunnit njuta av sina nya tjänster under ett par månader, men är redan nu ivrig över hur stor skillnaden är mot det tidigare.

SJUNDEÅ • Familjen Weckström från Störsvik var bland de första i Sjundeå att ta i bruk en fiberanslutning från Karis Telefon. Pappa Henrik har redan en längre tid verkat aktivt för att få ordentliga, fasta förbindelser till sitt grannskap och är nu nöjd, när fibern kommer ända fram till huset och vardagen rullar på.

Henrik Weckström presenterar arbetspunkten som nu har ett ordentligt bredband till Jonna Kankaanpää från Karis Telefon. 

Hangöbon Gunda Lindholms son Robert tar skrattande emot med orden ”Det är inte jag som är hundraåringen!”. Det sätter tonen för besöket hemma hos Gunda Lindholm som är drygt tre veckor äldre än det självständiga Finland och därmed en av Karis Telefons äldsta fiberkunder.